100M sisään ja 50M ulos

Oma kuituliittymä kytkettiin 28.9.2012. Siitä asti käytössäni on ollut myös Elisa Viihde -tvpalvelut. Kyläyhdistys aloitti yhteistyön SSP Yhtiöt Oy kanssa. Tarjouksia pyydettiin muiltakin operaattoreilta, mutta eipä maalaiskylän kuitusuunnitelmat niitä kiinnostaneet. Kukonharjasta löytyi yhteishenkeä ja valokuituverkko rakennettiin kesän 2012 aikana. Hanketta lähdettiin suunnittelemaan Ojalan Kimmon ideasta aluksi LoimaaNetin kanssa. Tämä muuttui aika pian SSP Oy:ksi ja tänä päivänä yritys on Lounea Oy. Lounea on tehnyt valokuituaverkkoaan melko aktiivisesti muuallekin harvempaan asutuille alueille. Hanke lähti hyvin liikkeelle. Kiinnostuneita löytyi heti niin paljon, että hanketta voitiin viedä eteenpäin. Kyläläiset olivat kovin närkästyneitä Soneran ilmoitettua jo vuonna 2008 laittavansa vanhat kuparikaapelit rullalle. Tuohon aikaan ja pitkään sen jälkeen kun uusia asdl-liittymiä ei enää saanut ei langattomat tekniikat oikein toimineet täällä. 3G-verkkoa ei ollut. Ainoaksi yhteystavaksi jäi muutamille Soneran tarjoama ja Digitan rakentama @450-langaton verkko. @450-verkkoon ei paljon ollut päätelaitteita tarjolla ja eikä siitä tullut kovin yleistä missään vaiheessa. Eikä sillä kovin isoihin nopeuksiin Kukonharjassa päässyt. Myöhemmin tänne on tullut 3G ja 4G-yhteydet. Hyvän valokuituverkon kattavuuden tähden myös mobiiliverkot toimivat huippunopeuksilla. Paremmat nopeudet saa 4G-verkossa täällä kuin isommissa kaupungeissa. Valokuituverkko on ollut tätä kirjoitettaessa toiminnassa jo yli kolme vuotta. Ei ole ollut tänä aikana kovin montaa katkosta. Erittäin luotettava ja tasalaatuinen yhteys. Eipä harmita enää yhtään, että aikanaan liittymän hinta tuntui melko kalliilta. Eikä se oikeastaan mikään kallis ollut. Kyläyhdistys sai siihen hankeavustusta. Ilman sitäkin olisi kuituverkko tehty. Mutta sitten se olisi tullut kalliiksi  ja hintaa olisi pitänyt jyvittää tilaajien kesken eri suhteissa. Nyt liittymän hinta oli kaikille sama.
Jarin 2016
Valokuitu

2012 Kukonharjaan saati valokuituyhteydet. Ensimmäiset tilaajaliittymät 

kytkettiin 24.9. Hanke polkaistiin kuitenkin käyntiin jo 2010. Monta

mutkaa matkalla oli, mutta Kyläyhdistyksen puheenjohtajan

aktiivisuuden ja sitkeyden ansioista hanke saatiin maaliin.

Mobiiliverkon nopeudet nousseet

Aika hyviä lukuja nykyään saa myös mobiiliverkon puolelta. Olen mittaillut ihan mielenkiinnosta Kukonharjassa ja vähän muuallakin   Saunalahden liittymällä datanopeuksia. Aluksi 3G-liittymää käyttäen Nokia N9-puhelimella ja viimeisimmät Jollan 4G-liittymällä.  Tuloksia näkee sivulla: netradar.org Päätelaitteella on paljon merkitystä. Muutaman vuoden vanha Nokia N9 pääsee jopa 10M nopeuksiin, kun 2008 hankittu Huawei E169-mokkula jää alle 6M 3G-verkossa. Jollan 4G-yhteydellä on paras mittaus yli 50M!

Samsung 950 Pro 512GB

Kehitys tietokoneissakin etenee tuntuvimmin uusissa massamuisteissa. Uuteen koneeseen joulukuussa 2015, tuli kaksi kappaletta Samsungin uutuus ssd-levyjä. Linkki valmistajan sivulle: http://www.samsung.com/fi/consumer/memory- storage/ssd/950-pro/MZ-V5P256BW Muutos vanhaan on iso. Ei virtajohtoa tai datakaapelia. Pieni kortti kiinni emolevyn tai PCIe-kortin liittimeen. Ei liikuvia osia, joten lienevät pitkäikäisiä. Joskin nämä uutuudet käyvät varsin lämpöisinä. Surffailukäytössä levyjen lämpö AIDA64:n mukaan on noin 40°. Samaan aikaan prossu pysyy 25° tienoilla. Kovassa rasituksessa Samsungin ssd-levyn lämpö voi nousta yli 70° ja silloin se alkaa “throtlaamaan”, eli hidastamaan.

Kaikki rikki samaan aikaan

Uuden koneen kokoaminen ei sujunut aluksi kovin hyvin. Emo ei suostunut käynnistymään. Meni aamuyön pikkutunneille, kunnes luovutin ja pakkasin emon. Uusi tuli viikonlopun jälkeen ja lopulta kone toimii hyvin. Samana viikonloppuna meni Xbox One jumiin. Eikä suostunut käynnistymään, vaan herjasi, että pitää ottaa yhteyttä Xbox supportiin. Siinä menikin pari-kolme tuntia tukihenkilön kanssa chattailessa. Mutta paketointihommiin jouduin Xbonenkin kanssa. Maanantain UPS haki työpaikalta ja jo tiistaina aamulla se oli vastaanotettu Frankfurtissa.  Huolto kesti pari päivää ja takaisin päin lähetys ilmeisesti halvemmalla sopimuksella. Viikon reissu Saksasta Suomeen.
©Jari Nieminen
Valokuitu

2012 Kukonharjaan saati valokuituyhteydet.

Ensimmäiset tilaajaliittymät  kytkettiin 24.9.

Hanke polkaistiin kuitenkin käyntiin jo 2010.

Monta mutkaa matkalla oli, mutta

Kyläyhdistyksen puheenjohtajan

aktiivisuuden ja sitkeyden ansioista hanke

saatiin maaliin.

© Lorem Ipsum Dolor

100M sisään ja 50M ulos

Oma kuituliittymä kytkettiin 28.9.2012. Siitä asti käytössäni on ollut myös Elisa Viihde -tvpalvelut. Kyläyhdistys aloitti yhteistyön SSP Yhtiöt Oy kanssa. Tarjouksia pyydettiin muiltakin operaattoreilta, mutta eipä maalaiskylän kuitusuunnitelmat niitä kiinnostaneet. Kukonharjasta löytyi yhteishenkeä ja valokuituverkko rakennettiin kesän 2012 aikana. Hanketta lähdettiin suunnittelemaan Ojalan Kimmon ideasta aluksi LoimaaNetin kanssa. Tämä muuttui aika pian SSP Oy:ksi ja on tänä päivänä Lounea Oy. Lounea on tehnyt valokuituaverkkoaan melko aktiivisesti muuallekin harvempaan asutuille alueille. Hanke lähti hyvin liikkeelle. Kiinnostuneita löytyi heti niin paljon, että hanketta voitiin viedä eteenpäin. Kyläläiset olivat kovin närkästyneitä Soneran ilmoitettua jo vuonna 2008 laittavansa vanhat kuparikaapelit rullalle. Tuohon aikaan ja pitkään sen jälkeen kun uusia asdl-liittymiä ei enää saanut ei langattomat tekniikat oikein toimineet täällä. 3G-verkkoa ei ollut. Ainoaksi yhteystavaksi jäi muutamille Soneran tarjoama ja Digitan rakentama @450-langaton verkko. @450- verkkoon ei paljon ollut päätelaitteita tarjolla ja eikä siitä tullut kovin yleistä missään vaiheessa. Eikä sillä kovin isoihin nopeuksiin Kukonharjassa päässyt. Myöhemmin tänne on tullut 3G ja 4G-yhteydet. Hyvän valokuituverkon kattavuuden tähden myös mobiiliverkot toimivat huippunopeuksilla. Paremmat nopeudet saa 4G-verkossa täällä kuin isommissa kaupungeissa. Valokuituverkko on ollut tätä kirjoitettaessa toiminnassa jo yli kolme vuotta. Ei ole ollut tänä aikana kovin montaa katkosta. Erittäin luotettava ja tasalaatuinen yhteys. Eipä harmita enää yhtään, että aikanaan liittymän hinta tuntui melko kalliilta. Eikä se oikeastaan mikään kallis ollut. Kyläyhdistys sai siihen hankeavustusta. Ilman sitäkin olisi kuituverkko tehty. Mutta sitten se olisi tullut kalliiksi  ja hintaa olisi pitänyt jyvittää tilaajien kesken eri suhteissa. Nyt liittymän hinta oli kaikille sama.