“Superkone” joulukuussa 2015

Uutta potkua uusilla osilla

Jarin 2016

Skylake ja M.2 

Tavoite: Tuplasti tehokkaampi kuin entinen  Tekniset tiedot: Intel Core i7-6700K 4 GHz LGA1151 -suoritin Asus Z170-DELUXE Intel Z170 LGA 1151 ATX-emolevy Noctua NH-D15 -prosessorijäähdytin 16 Gt Kingston HyperX FURY DDR4 2133 MHz CL14 (2 x 8 Gt) 2 kpl Samsung 950 PRO SSD 512 Gt M.2 -SSD-kovalevy 1 kpl DeLock Ohjainkortti, PCI-Express 3.0 x4, 1 x M.2 (NGFF) Fractal Design Newton R3 800W, 80 PLUS Platinum - ATX-virtalähde Fractal Design Define R5 kotelo Sony BWU-500s polttava Blue-Ray Asus PB278Q 27” näyttö 2560x1440 Logitech MX™ Revolution hiiri Logitech G710+ mekaaninen näppäimistö Windows 10 PRO

Vaivan arvoinen?

Muutama kehitysversio jäi väliin. Prosessorien teho ei ole kasvanut enää samaan tahtiin kuin vielä vuosituhannen alussa. Tehoa on riittävästi ja koneiden vaihtoväli on harventunut. Ihan oikeaa tarvetta ei uudelle koneelle ollut. Päätin kuitenkin harrastuksen nimissä sen tehdä nyt, kun on tullut pari merkittävää uutuutta. Samsungin uusi 950 Pro M.2 ssd-levy V-NAND -piirin ja MVMe-tuen ansiosta on monta kertaa nopeampi kuin aiemmat sata-liitännäiset. Toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla, se vaatii kaverikseen uuden emolevyn. Uusi Intel Z170 piirisarja tukee myös kolme kuukautta sitten julkaistua Skylake-arkkitehtuuria. Intel Core i7-6700K 4 GHz tuli myyntiin syksyllä. Näillä eväillä pitäisi uuden koneen olla merkittävästi nopeamman tuntuinen kuin vanhan. Kannattiko? Asennuspäivän koittaessa meni aikaa hukkaan. Ensimmäinen emolevy oli jotenkin viallinen, eikä suostunut käynnistymään ollenkaan. Viikonlopun jälkeen sain uuden tilalle ja sitten kaikki toimi laakista niin kuin pitääkin. Windows 10 Pro meni sisään seiskan tuotekoodilla. Aika tyhjäksi jäi kotelo. Tuuletus ainakin pelaa. Otin kaikkki kiintolevykehikot pois. Isot tuulettimet (3kpl) pyörivät surffailessa todella hiljaa. Eikä ääni nouse ajettaessa konetta täysillä testiohjelmilla. Se on iso hyöty. Nopeahan tämä uusi kone on. Siitä ei pääse mihinkään. Yhtään tavallista kiintolevyä ei ole, joten isoin nopeuden kasvu on massamuisteissa. Tuplasti muistia verrattaessa vanhaan on hyvä asia, mutta ei se uudemmasta tekniikasta huolimatta ole paljoakaan nopeampaa ja suoritinnopeuden tuplaus ei käytänössä tunnu niin isolta. Nopeuseron käytössä huomaa parhaiten niin, kun käyttää ensin uutta konetta ja siirtyy sitten vanhaan. Vanha tuntuu heti hitaammalta. Toisin päin siirryttäessä asia ei ole niin selkeä. Yksi kummallinen ilmiö on vaivannut ensimmäisen viikon aikana. Microsoftin Edge-selainta käytettäessä ruutu menee hiirellä sivua vieritettäessä mustaksi. Ilmiö esiintyy epäsäännölisesti. Musta ruutu voi olla vain lyhyt pimennys tai kestää pahimmillaan useita sekunteja. Lopetin Edgen käytön ja pimenemiset loppuivat kokonaan. Tätä kirjoitettaessa kone ollut koko päivän päällä. Olen ajanut useampia rasitustestejä jne, eikä ole ollut mitään ongelmia. Nettiä olen selaillut Firefox-selaimella.  Koska noita ssd-levyjä on kaksin kappalein yritin niitä asennusvaiheessa saada Raid0-asemaksi. Ei onnistunut. Bios ei tunnistanut toista levyä (ilmeisesti sitä PCIe-kortilla olevaa) olemassa olevaksi ollenkaan. Windowsin asennus sen sijaan löysi sen ongelmitta. Onhan tuota nopeutta ilman Raidiakin moninkertaisesti vanhaan verrattuna. Mutta olisi se voinut vieläkin nopeampaa olla :-)

Samsung 950 PRO

Mielenkiintoisin osa uudessa koneessa on ehdottomasti Samsung 950 Pro M.2 ssd-levy V-NAND -piireillä ja MVMe-tuella. Ihan erilainen kuin aiemmat levyt. Pieni, vähävirtainen ja erittäin nopea. Ei liitetä kaapeleilla, vaan kortti työnnetään suoraan omaan paikkaan. Uudessakaan emolevyssä ei ole kuin yksi M.2-paikka. Laitoin kuitenkin toisenkin levyn. Se on kiinni DeLock 89370- ohjainkorttissa (PCI-Express 3.0 x4, 1 x M.2 (NGFF). Ohjainkortti maksaa vain 32,00 €. Näin uusinta tekniikkaa saa myös koneisiin, joissa ei ole M.2-liitintä. Samsungista tehtyjä arvoteluja löytyy: Tom’s Hardware.com: Samsung 950 Pro SSD Review  thessdrewiev.com: Samsung 950 Pro M.2 NVME SSD Review (256/512GB) – The NVMe Effect Muropaketti: Samsung 950 Pro (256 Gt) & NVMe-protokolla  Taas kunnolliseksi tietokonelehdeksi, juurilleen palannut MikroBitti-lehti testasi ssd-levyjä numerossa 1 2016. Samsung  950 Pro ylivoimainen voittaja. Alla kuvakaappaus CrystaldiskMark-ohjelmalla ajetuista nopeustesteistä. Ylärivin testit ajettu vanhassa koneessa. Ensin vanhin Intelin SSD-levy, sitten pari vuotta uudempi Samsung ja kolmantena uusin Samsung 950 Pro. Toisella rivillä kahden eri Samsung 950 Pron testitulokset uudessa koneessa. Ensimmäinen levy on kiinni emolevyn m.2-liittimessä ja toinen DeLock-ohjainkortissa.
©Jari Nieminen
My PC
Intel Core i7 6700K Skylake
Iso kotelo, mutta vähän tavaraa. Ei erillistä näytönohjainta. Ei lämpene paljoa ja hiljainen.
Etuoven takana on muistikortinlukija ja muutama usb 3.0- liitin ja 2 usb-laturiliitintä. Pölysuoja irtoaa helposti. Sonyn tallentava BlueRay-soitin on ainoa vanha osa.
“Superkone” joulukuussa 2015

Uutta potkua uusilla osilla

Skylake ja M.2 

Tavoite: Tuplasti tehokkaampi kuin entinen  Tekniset tiedot: Intel Core i7-6700K 4 GHz LGA1151 - suoritin Asus Z170-DELUXE Intel Z170 LGA 1151 ATX-emolevy Noctua NH-D15 -prosessorijäähdytin 16 Gt Kingston HyperX FURY DDR4 2133 MHz CL14 (2 x 8 Gt) 2 kpl Samsung 950 PRO SSD 512 Gt M.2 -SSD-kovalevy 1 kpl DeLock Ohjainkortti, PCI-Express 3.0 x4, 1 x M.2 (NGFF) Fractal Design Newton R3 800W, 80 PLUS Platinum - ATX-virtalähde Fractal Design Define R5 kotelo Sony BWU-500s polttava Blue-Ray Asus PB278Q 27” näyttö 2560x1440 Logitech MX™ Revolution hiiri Logitech G710+ mekaaninen näppäimistö Windows 10 PRO

Vaivan arvoinen?

Muutama kehitysversio jäi väliin. Prosessorien teho ei ole kasvanut enää samaan tahtiin kuin vielä vuosituhannen alussa. Tehoa on riittävästi ja koneiden vaihtoväli on harventunut. Ihan oikeaa tarvetta ei uudelle koneelle ollut. Päätin kuitenkin harrastuksen nimissä sen tehdä nyt, kun on tullut pari merkittävää uutuutta. Samsungin uusi 950 Pro M.2 ssd-levy V-NAND -piirin ja MVMe-tuen ansiosta on monta kertaa nopeampi kuin aiemmat sata-liitännäiset. Toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla, se vaatii kaverikseen uuden emolevyn. Uusi Intel Z170 piirisarja tukee myös kolme kuukautta sitten julkaistua Skylake-arkkitehtuuria. Intel Core i7-6700K 4 GHz tuli myyntiin syksyllä. Näillä eväillä pitäisi uuden koneen olla merkittävästi nopeamman tuntuinen kuin vanhan. Kannattiko? Asennuspäivän koittaessa meni aikaa hukkaan. Ensimmäinen emolevy oli jotenkin viallinen, eikä suostunut käynnistymään ollenkaan. Viikonlopun jälkeen sain uuden tilalle ja sitten kaikki toimi laakista niin kuin pitääkin. Windows 10 Pro meni sisään seiskan tuotekoodilla. Aika tyhjäksi jäi kotelo. Tuuletus ainakin pelaa. Otin kaikkki kiintolevykehikot pois. Isot tuulettimet (3kpl) pyörivät surffailessa todella hiljaa. Eikä ääni nouse ajettaessa konetta täysillä testiohjelmilla. Se on iso hyöty. Nopeahan tämä uusi kone on. Siitä ei pääse mihinkään. Yhtään tavallista kiintolevyä ei ole, joten isoin nopeuden kasvu on massamuisteissa. Tuplasti muistia verrattaessa vanhaan on hyvä asia, mutta ei se uudemmasta tekniikasta huolimatta ole paljoakaan nopeampaa ja suoritinnopeuden tuplaus ei käytänössä tunnu niin isolta. Nopeuseron käytössä huomaa parhaiten niin, kun käyttää ensin uutta konetta ja siirtyy sitten vanhaan. Vanha tuntuu heti hitaammalta. Toisin päin siirryttäessä asia ei ole niin selkeä. Yksi kummallinen ilmiö on vaivannut ensimmäisen viikon aikana. Microsoftin Edge-selainta käytettäessä ruutu menee hiirellä sivua vieritettäessä mustaksi. Ilmiö esiintyy epäsäännölisesti. Musta ruutu voi olla vain lyhyt pimennys tai kestää pahimmillaan useita sekunteja. Lopetin Edgen käytön ja pimenemiset loppuivat kokonaan. Tätä kirjoitettaessa kone ollut koko päivän päällä. Olen ajanut useampia rasitustestejä jne, eikä ole ollut mitään ongelmia. Nettiä olen selaillut Firefox- selaimella.  Koska noita ssd-levyjä on kaksin kappalein yritin niitä asennusvaiheessa saada Raid0-asemaksi. Ei onnistunut. Bios ei tunnistanut toista levyä (ilmeisesti sitä PCIe-kortilla olevaa) olemassa olevaksi ollenkaan. Windowsin asennus sen sijaan löysi sen ongelmitta. Onhan tuota nopeutta ilman Raidiakin moninkertaisesti vanhaan verrattuna. Mutta olisi se voinut vieläkin nopeampaa olla :-)

Samsung 950 PRO

Mielenkiintoisin osa uudessa koneessa on ehdottomasti Samsung 950 Pro M.2 ssd-levy V-NAND -piireillä ja MVMe- tuella. Ihan erilainen kuin aiemmat levyt. Pieni, vähävirtainen ja erittäin nopea. Ei liitetä kaapeleilla, vaan kortti työnnetään suoraan omaan paikkaan. Uudessakaan emolevyssä ei ole kuin yksi M.2-paikka. Laitoin kuitenkin toisenkin levyn. Se on kiinni DeLock 89370-ohjainkorttissa (PCI-Express 3.0 x4, 1 x M.2 (NGFF). Ohjainkortti maksaa vain 32,00 €. Näin uusinta tekniikkaa saa myös koneisiin, joissa ei ole M.2-liitintä. Samsungista tehtyjä arvoteluja löytyy: Tom’s Hardware.com: Samsung 950 Pro SSD Review  thessdrewiev.com: Samsung 950 Pro M.2 NVME SSD Review (256/512GB) – The NVMe Effect Muropaketti: Samsung 950 Pro (256 Gt) & NVMe-protokolla  Taas kunnolliseksi tietokonelehdeksi, juurilleen palannut MikroBitti-lehti testasi ssd-levyjä numerossa 1 2016. Samsung  950 Pro ylivoimainen voittaja. Alla kuvakaappaus CrystaldiskMark- ohjelmalla ajetuista nopeustesteistä. Ylärivin testit ajettu vanhassa koneessa. Ensin vanhin Intelin SSD- levy, sitten pari vuotta uudempi Samsung ja kolmantena uusin Samsung 950 Pro. Toisella rivillä kahden eri Samsung 950 Pron testitulokset uudessa koneessa. Ensimmäinen levy on kiinni emolevyn m.2-liittimessä ja toinen DeLock- ohjainkortissa.
© Lorem Ipsum Dolor