©Jari Nieminen

Pokkareilla alkuun

Canon Powershot

Vuonna 2001 eka digikamera

Pienellä onnen kantamoisella pääsin kiinni tuohon aikaan kovin kalliiseen pikkupokkariin. Tein siitä heti tuoreeltaan nettisivunkin. Löytyi vielä kovalevyni kätköstä ja laitan uudelleen luettavaksi: Powershot S20 2001 Eihän tuo kovin kummoiselta vaikuta nykypäivänä, mutta tuolloin se herätti paljon ihailua. Alle kolmen vuoden ikäisenä kuitenkin alkoi temppuilemaan. Ei tunnistanut muistikorttia. Kerran korjattiin kalliisti huollossa. Sitten vika uusiutui. Yli 7000 kuvaa S20:lla kuvasin. Powershot S50 tuli hankituksi seuraavaksi.  Megapikseleitä oli enemmän ja paljon parempaa laatua muutenkin. Hyvä kamera, jolla tuli napsittua paljon kuvia. Oli Saksasta tilattuna halvempi kuin edeltäjänsä. Hinta noin 600 eur ja mukana tuli Hitachin 1GB Microdrive-muistikortti. Yli 8000 kuvaa tällä napsittu. Viimeisimmät 2013, mutta akku on jo sökö. Laadullisesti S50 mielestäni hakaa myöhemmin hankkimani kaksi pikkupokkaria. Ixus860 oli aika hyvä, mutta hajosi kesken Saksan reissun. Myöhemmin ostamani halpa (100eur) Canon 2300-malli on kuraa. Kännykän kameralla saa yhtä hyviä ja parempiakin kuvia.

Meka-kuvasta

ensimmäinen järkkäri

Poikkeaminen paikalliseen valokuvausliikkeeseen tuli kalliiksi 2010. Käteen jäi Nikon D5000 + 18-105mm objektiivilla. Oikein yleispätevä paketti aloittelevalle kuvaajalle. Paljon on tullut kuvattua ihan automaatilla. Hetkittäin olen innostunut yrittämään parempia kuvia manuaaliasetuksilla. Toisinaan onnistunut ja usein en. Zoom-putken lisäksi hankin kevyen kiinteän polttovälin objektiivin, jota on hyväksi kehuttu joka paikassa: Nikkor 35mm 1.8G. Tänä on varin yleispätevä ja valovoimanen linssi. Näillä olen pärjännyt oikein hyvin. Rajalan tarjouspäiviltä puoleen hintaan tuli kuitenkin hankituksi Sigman painava, mutta valovoimainen NAF 17- 50mm f/2.8 EX DC OS HSM -objekitiivi. Tätä olen viime aikoina eniten käyttänyt. Tätäkin on kovasti hehkutettu yleensä arvoteluissa. Ja kyllä se hyvä on, mutta verrattaessa tuohon kameran mukana tulleeseen Nikkoriin ei ero mielestäni kovin iso ole. Omat kuvaustaidot ovat tosin rajalliset ja se varmasti vaikuttaa. Jotenkin tuntuu, että helpommin epäonnistuu Sigman kanssa, mutta parhaimmillaan kuvat ovat hemmetin hyviä. D5000 alkaa olla iäkäs malli. Se toimii edelleen kuin uutena, mutta uudet ominaisuudet ovat alkaneet kiehtoa. Joskus, kun järkkäri on mukana haluaisin jakaa kuvan heti eteenpäin. Uusilla malleilla se on mahdollista. Yhteys kännykkään tapahtuu esim. Nikon Snapbridge - sovelluksella. Toimii Androidilla. Niinpä olen tässä odotellut, että Nikonin uusin DX-koon ammattitason järkkäri, D500 tulee saataville. Luvattu hyvä herkkyys pimeässä, Bluetooth, WiFi ja hillittömän nopea sarjakuvaus houkuttelee. Uuden 64GB XQD-muistikortin jo hommasin valmiiksi, jotta nopeutta pystyy hyödyntämään. D500 tuli 26.4.2016. Teen tarkempaa raporttia sitten kun olen laitteeseen paremmin tutustunut. Ensivaikutelmat ovat muuten hyviä, mutta akkua laite syö melkoisesti enemmän kuin vanha.
Kuvattu Powershot S50

Kännykästä kamera

Ensin nämä hymyilyttivät

Nokia sen kuitenkin keksi

Myönnän, että ensimmäiset kamerat kännykässä vähän huvitivat. Olivat sen verran huonoja laadultaan. Mutta niin ne vaan ovat yleistyneet ja nykyään taitaa olla vaikea ostaa kännykkää, jossa kameraa ei ole. Canon 2300 pokkarin ostaminen osoittautui turhaksi hankkeeksi. Ei sillä ole paljon tullut kuvattua. Talossa on ollut sen verran hyviä kännyköitä, joilla on saanut ihan saman tasoisia kuvia. Kännykässä on vielä se etu, että se on aina mukana. Suhteellisesti tuntuu aika erikoiselta, että noin pienistä laitteista saadaan aikaiseksi kelvollisia kuvia. Jo Nokian N8 oli kameraltaan ihan loistava. Siitä se pokkarin korvaaja jo tuli. Myöhemmin julkaistussa N9- mallissa kamera oli harmillisesti edeltäjäänsä huonompi. Jollassakin vain kelvollinen. Myöhemmin hankkimassani Sony Z3+ - mallissa kamera on taas aivan erinomainen. Päihittäin kehumani N8:n. Lähikuvia pienistä kohteista on helpompi kuvata kännykällä kuin järkkärillä