Hallen Hävittäjäsivu


Hävittäjä vastaan helikopteri

Ilmataistelun kannalta helikopteri on kuin erittäin pienen siipikuormituksen ja huonon teho-paino -suhteen omaava lentokone, jolla on kuitenkin jokunen ylimääräinen ässä hihassaan. Helikoptereiden tehtäviin ei yleensä kuulu ilmataistelu, joten hävittäjän ja kopterin välisessä taistelussa helikopteri on käytännössä aina hyökkäyksen kohde. Etenkin taisteluhelikopteri on kuitenkin kaukana puolustuskyvyttömästä ja sellaisen kimppuun käyminen asettaa hävittäjälentäjälle erilaisia haasteita kuin taistelu toista kiinteäsiipistä lentokonetta vastaan.

Koska lentokone toimii todennäköisesti hyökkääjänä, aloite on sillä. Helikopteri onkin käytännössä koko taistelun ajan puolustuskannalla, mutta se kykenee puolustautumaan kiinteäsiipistä lentokonetta tehokkaammin. Helikopterilla on lähtötilanteessa etunaan yleensä erittäin matala lentokorkeus. Tämä vaikeuttaa kopterin löytämistä tutkan avulla maaheijastusten vuoksi. Myös helikopterin pyörivät roottorinlavat antavat erilaisia tutkaheijastuksia, jotka sotkevat dopplerperiaatetta käyttävää tutkaa ja maalin läheisyyteen reagoivia ohjusten sytyttimiä. Tämä tekee tutkahakuisten ilmataisteluohjusten käytön helikopteria vastaan erittäin vaikeaksi.

Maaheijastukset vaikeuttavat myös lämpöhakuisten ohjusten käyttöä ja useimmat helikopterit on suojattu hyvin niitä vastaan. Moottoreiden pakovirtausta pyritään yleensä jäähdyttämään ja roottorivirtaus sekoittaa sen nopeasti viileämmän ilman kanssa. Tästä syystä tehokkain ase helikopteria vastaan onkin yleensä jokin muu kuin ilmataisteluohjus. Tehokkain ase matalalla lentävää kopteria vastaan saattaa yllättäen olla tavallinen pommi, mutta mikäli sellaista ei varustukseen kuulu, seuraavaksi tehokkain vaihtoehto on todennäköisesti tykki tai raketit. Tosin myös tutkaa käyttävät ennakkoa laskevat tykkitähtäimet toimivat tässä ympäristössä huonosti.

Taisteluhelikopterit kantavat yleensä arsenaalissaan joitakin lämpöhakuisia ilmataisteluohjuksia. Lisäksi koptereissa on yleensä vapaasti suunnattava tykki tai konekivääri ja raketteja, joita voi myös käyttää lentokonetta vastaan. Helikopterin tykkitähtäimiä ei kuitenkaan yleensä ole suunniteltu ilmamaaliammuntaan, eikä tykillä useinkaan voi ampua kovin jyrkissä kulmissa ylöspäin. Useimmissa helikoptereissa ei ole tutkaa ilmatilan valvontaan ja helikopterilentäjät joutuvat matalalla lentäessään keskittymään enemmän maahan kuin ilmaan. Tästä syystä helikopteri saattaa joutua yllätetyksi.

Jos helikopteri huomaa olevansa hävittäjän mielenkiinnon kohteena, sen kannattaa ensimmäiseksi kääntyä matalalla kohti hyökkääjää. Tällä saavutetaan useita etuja. Hyökätäkseen kopterin kimppuun, hävittäjän on syöksyttävä sitä kohti. Kopterin lähestyessä hävittäjä joutuu jyrkentämään syöksyään, mikä vähentää tähtäysaikaa. Kohti hävittäjää lentäessään helikopteri voi myös vastata tuleen. Kohti hävittäjää ammutut raketit todennäköisesti pilaavat tehokkaasti lentäjän keskittymisen. Helikopteri voi vaikeuttaa tähtäystä myös lentämällä hieman viistosti kohti hyökkääjää ja vaihtamalla suuntaa aina kun hävittäjälentäjä on saamassa tähtäyksen kohdalleen. Tällainen siksakkaaminen tekee muilla kuin ohjuksilla osumisen erittäin vaikeaksi.

Hävittäjän ohitettua kopterin, helikopteri voi yrittää kääntyä nopeasti ja ampua loittonevaa konetta. Helikopteri voi myös pyrkiä kohti turvallisempaa ilmatilaa tai mikäli lähellä on suojautumiseen sopiva paikka, kopteri voi jäädä siihen leijumaan ja odottamaan hävittäjälentäjän ratkaisua. Paikallaan leijuminen on kuitenkin riskialtista, mikäli lähettyvillä on vihollisen maajoukkoja. Jos helikopteri voi rauhassa odottaa sopivassa paikassa, hävittäjälentäjän on hyvin riskialtista lähteä yrittämään hyökkäystä. Erityisen vaarallista hyökkääminen on siinä tapauksessa, että kopterin tarkka paikka ei ole selvillä. 

Jos hävittäjä vetää hyökkäyksen jälkeen jyrkästi ylös, helikopterin kannattaa pyrkiä pysyttelemään mahdollisimman tarkasti sen alapuolella. Tämä tekee kopterin näkemisen mahdollisimman hankalaksi hävittäjälentäjälle. Tällöin hävittäjä myös joutuisi hyökkäämään lähes pystysuoraan syöksyen. Lentäjät pyrkivät yleensä välttämään jyrkkiä syöksyjä matalalla lennettäessä, koska virhearvio oikaisun ajoituksessa johtaisi maahansyöksyyn.

Väistelevään helikopteriin on hankala osua tykillä ja sen käyttö tuo todennäköisesti myös hävittäjän helikopterin tykin tai konekiväärien kantaman sisälle. Tästä syystä pidemmän kantaman omaavat raketit saattavat olla parempi vaihtoehto helikopteria vastaan. Yksittäisellä raketilla osuminen on kuitenkin varsin epätodennäköistä, joten niitä kannattaa laukaista ryppäässä. Raketitkaan eivät kuitenkaan ole alkuunkaan varma keino helikopterin pudottamiseen.

Todennäköisesti tehokkain ase matalalla lentävää kopteria vastaan on tavallinen ilmajarruin varustettu (retarded) pommi. Normaalin 225 kg:n lentopommin sirpaleet ovat vaarallisia hyvin kauas ja jopa 200 metriä sivuun alle 300 m korkeudessa lentävästä helikopterista räjähtävä pommi todennäköisesti vaurioittaa sitä. Ilmajarruin pudotettu pommi voidaan pudottaa matalalta ja läheltä helikopteria, jolloin ennakon arviointi ei tuota yhtä pahoja ongelmia kuin vapaasti putoavalla pommilla.

Rypälepommi voi myös toimia helikopteria vastaan, mutta sillä vaaditaan todennäköisesti suora osuma. Jos helikopteri ei lennä erityisen matalalla, rypälepommi on todennäköisesti kuitenkin tavallista pommia tehokkaampi vaihtoehto. Tosin siinä tapauksessa parempi vaihtoehto on todennäköisesti ilmataisteluohjus. Pommihyökkäys kannattaa tehdä syöksypommitustyyppisesti ja pommin irroituksen jälkeen hävittäjän kannattaa jatkaa suurella nopeudella helikopterin takasektoriin. Tämä minimoi helikopterin mahdollisuudet vastata tuleen. Sama irtautumistaktiikka pätee myös muita aseita käytettäessä ja irtautuminen täytyy suorittaa helikopterin kaikkien aseiden kantaman ulkopuolelle. Pitkä etäisyys vaikeuttaa kuitenkin helikopterin näkyvissä pitämistä. Lentokoneen ei kuitenkaan koskaan kannata lähteä varsinaiseen kaartotaisteluun helikopterin kanssa, sillä kömpelökin kopteri on varmasti ketterämpi kuin lentokone.

Mikäli muu ei onnistu, hävittäjälentäjä voi yrittää ylittää kopterin suuurella nopeudella lähietäisyydeltä. Ilmavirta voi olla riittävän voimakas niin että kopterin lentäjä menettää sen hallinnan ja syöksyy matalalla lentäessään maahan.[Takaisin Hallen Hävittäjäsivulle] [Takaisin Sotilasilmailun Yleistietoon]